Što je hosting?
HM-PROMOTION d.o.o.
Adresa: Rudeška cesta 148, Zagreb, HR.
Telefon: 098/614-640
Web:
Email: info@netih.net

Imaš ideju? Hostaj je na netih.net! Promovirajte naš web hosting i ostvarite popust! Promotivni kod potražite na našim Facebook stranicama

Što je hosting?

Web hosting paketi
Pregledajte Netih hosting pakete

Sve web stranice imaju jednu sličnost. Smještene su na nekom web serveru. U ovom članku probat ćemo jednostavnim jezikom objasniti što je web hosting i na što bi trebalo obratiti pažnju prilikom izbora hostinga. Isto tako razjasnit ćemo neke osnovne hosting pojmove.

Hosting (web hosting) je usluga smještaja web stranica na web server prilikom koje pružatelj hostinga iznajmljuje korisniku hostinga dio prostora na serveru za određeno razdoblje - obično godinu dana. Da bi web stranice bile dostupne preko interneta moraju biti smještene na web server.

Jednostavnim jezikom, recimo da želite na internetu objaviti neku sliku. Tu sliku morate smjestiti na računalo koje je uvijek povezano na internet. Takvo računalo se zove web server. Kada zakupljujete hosting vi ustvari zakupljujete prostor na disku web servera. Možemo to predstaviti i na način: kada otvarate neku firmu, potrebn vam je poslovni prostor (hosting prostor) na nekoj adresi (domena) te namještaj (sadržaj tj. web stranice) kojim ćete opremiti taj prostor.

Postoji više mogućnosti zakupa hostinga:

 • 1. Shared hosting - za smještaj web stranice
 • 2. Reseller hosting - za smještaj više web stranica
 • 3. VPS hosting - za napredne korisnike
 • 4. Dedicated server - zakup vlastitog servera

Postavlja se pitanje koji hosting odabrati? Kada birate hosting za vaše web stranice obratite pozornost na neke od smjernica koje ćemo navesti u nastavku teksta. Ali prije toga saznajte što znače neki od osnovnih pojmova kod web hostinga, što je cPanel i kako administrirati web hosting paket kroz cPanel.

Što je web server?

Web server (poslužitelj) je računalo na kojem se nalaze web stranice i koje je uvijek spojeno na internet. I vaše računalo može poslužiti kao web server, ali to nije najbolje rješenje iz više razloga: web server mora uvijek biti povezan na internet kako bi web stranice uvijek bile dostupne. Također mora imati statičku IP adresu, a vaše računalo kojim se spajate na internet prilikom svakog spajanja dobije drugu IP adresu ili se ona mijenja obično svaka 24 sata. Osim toga, na kućnom računalu vjerojatno koristite OS Windows, a web serveri u većini slučajeva koriste operacijski sustav Linux i "open source" aplikacije (Apache, PHP) i baze podataka (MySQL, PostgreeSQL).

Svaki web server ima IP adresu. Kada posjećujete web stranicu vaše računalo ustvari traži IP adresu servera na kojoj su web stranice smještene. Kada dobije IP adresu računalo zna od kojeg web servera mora tražiti web stranice. Tek onda se web stranice mogu prikazati na vašem računalu. Kako to funkcionira možete pogledati na slici.

Web hosting infografika
Web hosting infografika - Kako to ustvari funkcionira?

Što je IP adresa?

IP adresa
Primjer IP adrese

Svako računalo povezano na Internet ima IP adresu. Kako bi se paketi mogli preusmjeravati između dva međusobno udaljena računala/servera potrebna je IP adresa. Preusmjeravanja rade router-i ili usmjerivači. IPv4 (verzija 4) je trenutni standard za IP adresiranje na Internetu.

Kako izgleda IP adresa?

Iako je IP adresa prikazana kao decimalni broj, tj. kao četiri decimalna broja u rasponu od 0-255 to je u biti binarni broj. Da bi se dobio 32-bitni niz IP adrese potrebno je pretvoriti svaki od decimalnih brojeva u binarni te ih spojiti.

Kako saznati IP adresu web servera na kojem je smještena web stranica? IP adresu web servera ili hostinga saznat ćete pinganjem tj. ping testom.

Što je ping?

Ping je naredba IP protokola koja primatelju šalje pakete i traži odgovor. U biti pingom testiramo mogu li paketi doći do nekog računala ili servera i vratiti se nazad. Koristi se za provjeru dostupnosti web stranice, računala, servera tj. za provjeru veze između dva računala.

Kako pingati web stranicu sa Windows računala?
Odaberite START --> Run --> Upišite cmd. Otvara se Command prompt ili DOS prozor u koji upisujemo ping adresa .

Hosting ping test
Ping test pomoću Command prompt-a

Rezultati ping testa i utjecaj na izbor hostinga - Brojevi u ms koji se izlistaju predstavljaju vrijeme koje je potrebno da paket dođe do servera i nazad do vašeg računala. Postavlja se pitanje koliku ulogu ima ping servera kod odabira hostinga. Ovo pitanje uvelike ovisi o namjeni hostinga. Za prosječnog korisnika koji će hosting koristiti za klasične HTML web stranice, a ne za npr. game server, ping i lokacija hosting servera nemaju preveliku ulogu. Važno je da je server pouzdan i dostupan u svakom trenutku, tj. da stranice i mailovi rade, a ne hoće li se stranica učitati za 1 ili 1.3 sek. Stoga prilikom odabira web hostinga dobro razmislite da li je potrebno platiti nekoliko puta veću cijenu hostinga jer je server smješten npr. u Hrvatskoj. Istina je da brzina učitavanja utječe na SEO, ali ne u tolikoj mjeri kao neki drugi faktori.

Kako saznati vlastitu IP adresu? Vašu IP adresu možete szanati na web stranici What Is My IP?

Više informacija o IP adresi možete pronaći na Wikipediji

Što je cPanel i kako upravljati web hostingom?

cPanel logocPanel je korisničko sučelje kroz koje možete jednostavno upravljati vašim web hosting paketom putem web sučelja umjesto kroz konzolu. Sa cPanel-om ste u mogućnosti ostvariti svoje zadatke brže te čak i početnici mogu lako postaviti svoje web stranice i kreirati mailove.

cPanel korisničkom sučelju možete pristupiti kroz internet preglednik upisujući /cpanel nakon domene npr. www.vasa-domena.com/cpanel . Pripremili smo demo cPanel kao i detaljne video upute na engleskom jeziku.

Što vam sve omogućuje cPanel?

 • upravljanje e-mail računima,
 • upravljanje datotekama odnosno web prostorom,
 • praćenje statistike posjećenosti web stranica,
 • upravljanje sigurnošću web prostora,
 • upravljanje domenama, poddomenama i prakiranim domenama,
 • upravljanje bazom podataka,
 • upravljanje brojnim web aplikacijama.

Koji hosting odabrati?

Postoji li kvalitetna korisnička podrška?

Ovo pitanje je u biti jedno od glavnih kod izbora hosting paketa i najćešće je korisnicima važnije od par desetaka kuna gore dolje. Postoje razni problemi s kojima se možete susresti, a u tom slučaju najbitnije je da se imate kome obratiti za pomoć. Nitko ne kaže da će se vaš problem riješiti iste sekunde, jer potrebno je prvo utvrditi o čemu se radi i zašto dolazi do problema, ali nema ništa gore nego kad se problem pojavi, a vaš hosting provider ne odgovara na mailove ili ne postoji kontakt broj na koji možete nazvati.

Da li je web server stabilan?

Morate obratiti pozornost na stabilnost web servera. Ukoliko vaše web stranice imaju par posjeta dnevno, možda nitko ni primjeti da je server nedostupan, ali u slučaju da računate na visoku pojsećenost i dobro poziciju na pretraživačima, ovo je jedna od bitnijih stavki. Često nedostupne web stranice odbijat će posjetitelje od novih posjeta. Također, stabilnost i dostupnost web servera je jedan od faktora koji je bitan za SEO.

Naravno da nijedan hosting provider neće javno obznaniti da im je server često nedostupan, stoga se možete raspitati kod postojećih korisnika hostinga jesu li zadovoljni svojim web hosting paketom. Dostupnost web servera se označava pojmom UPTIME i nikada nije 100% jer nitko uz sve moguće zaštitne mjere ne može garantirati da nešto neće krenuti loše. Također, web serveri s vremena na vrijeme zahtijevaju nadogradnje pa je moguće da budu nedostupni u tom periodu. Zato obično hosting provideri stavljaju vrijednost UPTIME-a na 99.9%. Ovo pitanje se opet veže na korisničku podršku, kada nešto sa serverom ne valja, morate imati mogućnost od hosting providera saznati što se događa.