Kako prebaciti Joomla web stranice na novi hosting server?
HM-PROMOTION d.o.o.
Adresa: Rudeška cesta 148, Zagreb, HR.
Telefon: 098/614-640
Web:
Email: info@netih.net

Imaš ideju? Hostaj je na netih.net! Promovirajte naš web hosting i ostvarite popust! Promotivni kod potražite na našim Facebook stranicama

 • Naslovna
 • Info
 • Kako prebaciti Joomla web stranice na novi hosting server?

Kako prebaciti Joomla web stranice na novi hosting server?

Transfer stranica na drugi hosting

Pronašli ste jeftiniji hosting? Nezadovoljni ste uslugama trenutnog hosting providera? Ili možda imate web stranice na više hosting servera pa želite sve prebaciti na isti server. Koji god razlog bio, ovaj tutorijal će vas uputiti kako jednostavno napraviti transfer tj. prebaciti Joomla web stranice na drugi server. Sve što trebate je pristup cPanelu na oba servera te kontakt tvrtke gdje ste zakupili domenu. Ukoliko još nemate drugi server provjerite Netih hosting ponudu. Prva dva koraka su ujedno i način da sačuvate backup web stranica.

Prebacivanje možemo podijeliti u 6 koraka:

 • 1. Backup Joomla baze
 • 2. Backup Joomla datoteka
 • 3. Kreiranje baze na novom hosting serveru
 • 4. Upload datoteka na novi web hosting server
 • 5. Izmjena Joomla konfiguracijske datoteke
 • 6. Ažurirajte DNS zapise domene

1. Backup Joomla baze

Prva stvar koju je potrebno napraviti je backup Joomla baze podataka. Ovo se može napraviti putem cPanela tj. phpMyAdmin-a. Da biste pristupili phpMyAdmin sučelju prvo se morate logirati u cPanel. cPanel korisničkom sučelju možete pristupiti kroz internet preglednik upisujući /cpanel nakon domene npr. www.vasa-domena.com/cpanel .

cPanel login

Kada se logirate u cPanel potražite ikonu phpMyAdmin kako bi mogli pristupiti vašoj Joomla bazi.

phpMyAdmin

U phpMyAdmin-u prvo je potrebno odabrati bazu koju želite spremiti. Klikom na ime_baze pojavit će se lista tablica baze koju želite spremiti. Kada ste sigurni da ste odabrali pravu bazu odaberite, odaberite Izvoz ili Export ako je sučelje na engleskom jeziku.

Ime baze

Prilikom exporta Joomla baze možete odabrati više opcija, ali najjednostavnije je ostaviti defaultne vrijednosti te napraviti backup u .sql formatu.

Backup baze

Baza će se spremiti na vaše računalo.

2. Backup Joomla datoteka

Sada kada smo pospremili bazu, potrebno je spremiti i drugi dio Joomla web stranica. Datoteke, slike i ostalo. To možete napraviti na dva načina: putem FTP-a (npr. možete upotrijebiti FilleZilla) ili cPanela. U ovom tutorijalu mi ćemo se bazirati na backup kroz cPanel. Vratite se u cPanel i potražite ikonu File Manager. Kroz File Manager možete jednostavno pristupiti Joomla direktoriju (i ostalim direktorijima i datotekama na vašem hostingu) te spremiti datoteke.

File Manager

Klikom na File Manager pojavit će se prozor u kojem odaberite Home direktorij te opciju Show hidden files. Ovo znači da će vam se prikazati i .htaccess file koji je isto bitan dio Joomla konfiguracije.

Odabir direktorija

Nakon klika na Go otvorit će se novi prozor u kojem se vidi lista direktorija i datoteka na vašem hostingu. Joomla instalacija se nalazi unutar public_html dirktorija. Kliknite dvaput na ikonu pored public_html kako biste ga otvorili.

Public_html

Kako bi pospremili sve datoteke Joomla instalacije odaberite Select all i zatim Compress. Na taj način ćemo napraviti jednu .zip datoteku koja sadrži sve Joomla datoteke.

Opcije File Manager

Prilikom zipanja datoteka možete odabrati ime i lokaciju backup datoteke te tip kompresije.

Opcije kompresije

Klikom na Compress File(s) pokrenut će se sažimanje datoteka.

Opcije kompresije

Po završetku pojavit će se lista zazipanih datoteka. Zatvorite taj prozor.

Opcije kompresije

Pronađite vaš .zip backup datoteku u direktoriju gdje ste odabrali da se spremi, odaberite je i kliknite na Download kako bi se backup preuzeo na vaše računalo.

Opcije kompresije

Ovime smo završili sa backupom web stranica sa starog hostinga. Sjetite se da ovo ujedno može poslužiti i kao backup vaših Joomla web stranica.

3. Kreiranje baze na novom hosting serveru

Slijedeći korak je transfer spremljene baze na novi hosting server. U 1. koraku smo spremili bazu sa starog hosting servera na računalo u .sql obliku. Kako bi tablice iz te baze mogli importirati u novu bazu na novom serveru prvo je moramo kreirati. To ćemo jednostavno napraviti kroz cPanel. Ulogirajte se u cPanel na novom hosting serveru. Na početnom ekranu Cpanel-a pronađite MySQL® Databases ikonu.

3.1. Kreiranje nove baze i dodavanje korisnika

MySQL® Databases

Odmah na vrhu stranice ćete vidjeti Create New Database. Upišite ime baze i kliknite na Crate Database.

Nova Joomla baza

Nakon što se nova baza kreirala kliknite na Go Back

Go Back

Sada kada imamo novu bazu moramo joj dodijeliti i novog korisnika. Kod kreiranja novog korisnika bit će potrebno dodati i lozinku. Tu lozinku upamtite jer će nam kasnije opet biti potrebna.

Database user

Korisnika ćete jednostavno dodijeliti bazi. Pronađite Add User To Database i kliknite Add.

Add Database user

Otvorit će se novi prozor u kojem možete dodijeliti privilegije korisniku. Odaberite All privileges i zatim Make changes. Privilegije će se dodijeliti.

User database privileges

3.2. Importiranje tablica u novu bazu

Sada imamo novu bazu koja je trenutno prazna. Kako bi imali istu bazu kao i na starom web hosting serveru iskoristit ćemo .sql backup baze iz 1. koraka. Otvorite phpMyAdmin na novom serveru i u stupcu na lijevoj strani pronađite bazu koju ste kreirali u prethodnom koraku. Zatim idite na Import te odaberite .sql backup sa vašeg računala.

User database privileges

Kada ste odabrali datoteku na dnu stranice kliknite na Kreni.

Database Go

Započet će transfer (upload) baze...

Import baze

... te će se pojaviti poruka da je import uspješno izvršen. I to je to. Baza je spremna.

Upload baze uspješan

4. Upload datoteka na novi web hosting server

Sada kada smo uspješno importirali bazu na novi hosting server potrebno je dodati i datoteke koje smo spremili u 2. koraku. Ovo je kratak i jednostavan korak. Uđite u File Manager u public_html na novom hosting serveru te pronađite Upload.

Upload

Pojavit će se novi prozor u kojem možete odabrati datoteku za upload (.zip datoteka iz 2. koraka.

Upload datoteke

Progres uploada možete pratiti u donjem desnom kutu prozora.

Upload progress

Po završetku zatvorite taj prozor i vratite se u public_html direktorij. Odaberite Reload kako bi vam se pokazala .zip datoteka koju ste upravo dodali.

Upload Reload

Kako bismo dobili identičnu strukturu direktorija kao na starom web hostingu potrebno je raspakirati .zip datoteku. To ćemo napraviti kliknuvši desni klik na datoteku i odabravši Extract.

Upload Extract

Sustav će nas upitati za putanju gdje želimo napraviti raspakiravanje datoteke. Kako smo već u public_html direktoriju nije potrebno ništa mijenjati nego samo odabrati Extract File(s).

Upload Path

Po završetku možemo još jednom kliknuti na Reload kako bi vidjeli jesu li struktura direktorija identična kao na starom hosting serveru.

5. Izmjena Joomla konfiguracijske datoteke

U predzadnjem koraku moramo izmijeniti Joomla konfiguracijsku datoteku kako bi se Joomla instalacija mogla povezati na novu bazu. Pronađite configuration.php u public_html direktoriju. Kliknite desni klik na nju i odaberite Edit.

Edit

U prozoru koji će se pojaviti opet odaberite Edit.

Edit file

Kada se file otvori pronađite ove linije:

 • public $host = 'localhost'; - Ovo obično ostaje isto.
 • public $user = 'USERNAME vaše stare baze'; - Promijenite u ime korisnika iz koraka 3.1.
 • public $password = 'PASSWORD vaše stare baze'; - Promijenite u lozinku iz koraka 3.1
 • public $db = 'IME vaše stare baze'; - Promijenite u ime baze iz koraka 3.1
 • public $log_path = '/home/sites/YOURDOMAIN/public_html/logs'; - Potražite kako putanja izgleda na novom serveru. To možete vidjeti u File Manageru.
 • public $tmp_path = '/home/sites/YOURDOMAIN/public_html/tmp'; - Potražite kako putanja izgleda na novom serveru. To možete vidjeti u File Manageru.

6. Ažurirajte DNS zapise domene

Kako DNS zapisi još uvijek pokazuju na vaš stari web hosting potrebno je kontaktirati registra gdje ste registrirali domenu te ga zatražiti da promijeni DNS zapise u nove.

I to je to. Transfer vaše Joomla web stranice na novi web hosting je gotov!

Ukoliko ubrzo planirate transfer na novi server provjerite Netih ponudu web hostinga!