Kako odabrati najbolju domenu za vaš posao?
HM-PROMOTION d.o.o.
Adresa: Rudeška cesta 148, Zagreb, HR.
Telefon: 098/614-640
Web:
Email: info@netih.net

Imaš ideju? Hostaj je na netih.net! Promovirajte naš web hosting i ostvarite popust! Promotivni kod potražite na našim Facebook stranicama

Kako odabrati najbolju domenu za vaš posao?

Za imena domena, kao i za nekretnine, dobra adresa ima mnoge prednosti. Web promet, branding, očekivanja, prepoznatljivost; sve to može uvelike ovisiti o imenu vaše domene. Izabrati pravo ime domene može biti težak zadatak, ali evo nekoliko savjeta koji će vas voditi u pravom smjeru.

Provjerite dostupnost domene!

DOMENA - PRVI DOJAM

Prije nego posjetitelji vide web stranice, prvi dojam dobiju na osnovu imena vaše domene. Nerazumljivi prefiksi, loši akronimi domena, itd. mogu odvratiti posjetitelje prije nego što su čak i otvorili stranicu. To znači da se prilikom izbora domene mora uzeti u izbor nekoliko čimbenika.

Prvi je očekivanje. Kada kupac vidi ime billreducer.com, ima samo jedno očekivanje:

"ove web stranice će mi pomoći uštedjeti novac smanjujući moje račune na neki način"

Izaberite ime domene na osnovu kojega će posjetitelj odmah znati što se na toj domeni nudi. Ako pokrenete tvrtku koja pruža uredski materijal, razmislite o domenama kao što su uredski-pribor.com ili opremanje-ureda.com, bez obzira na ime tvrtke. Oba primjera ukazuju što se nudi na web stranicama i kome su namijenjene: pojedincima, privatnim ili pravnim osobama, koje su u potrazi za uredskim materijalima. Isto tako, provjerite da li ime vaše domene postavlja očekivanja koja možete ispuniti. Odabir domene poput ured-iz-snova.com sugerira da vaša tvrtka preuređuje ili redizajnira urede. Riječi "iz-snova" sugeriraju usluge umjesto proizvoda.

Npr. naša domena netih.net ne sugerira da se naša tvrtka bavi prodajom web hostinga tj. iznajmljivanjem web servera. To je zato jer je iskorištena već postojeća domena u našem vlasništvu. Ali zato je netih.net domena lako pamtljiva što je drugi savjet kod odabira domene.

Slijedeće, neka ime domene bude lako pamtljivo. Potencijalni klijenti će pronaći URL vaših web stranica na letcima, newsletterima, upitima za pretraživanje, drugim web stranicama itd. tako da je ključno za ime domeneda bude lako pamtljivo. Razmotrite domenu lifehacker.com. Potencijalni posjetitelji će pogledati domenu i pomisliti “how does one hack life?”. Kombinacija života, nimalo tehničkog termina i hakiranja, visoko kvalificirane vještine, ostavlja trajan dojam te se lako pamti. Lako pamtljiva imena domena su često kratka, pametna, i izbjegavaju crtice ili brojeve. Što je ime domene duže i više komplicirano, to je manje vjerojatno da će ostati upamćeno.

Intelektualno vlasništvo ljubomorno je čuvana imovina mnogih poduzeća tako da ime vaše domene treba poštovati bilo kakvo potencijalno kršenje autorskih prava. Uz često nebulozanu prirodu zakona o intelektualnom vlasništvu nikada ne možete biti previše oprezni. Npr., u slučaju iz 2007., University of Wisconsin tužilo je Iowa school zbog sličnosti brandova koji su imali W u logotipu. Istražite konkurenciju na vašem tržištu, obratite pozornost na lokalne, nacionalne pa čak i međunarodne tvrtke i razmotrite da li se vaše ideje mogu tumačiti kao kršenje autorskih prava.

KREIRANJE BRAND-a kroz ime domene

Nakon što su pravni razlozi skinuti sa dnevnog reda, ne zaboravite da je ime vaše domene dio branda vaše tvrtke. Budući da većina ljudi kada nezna URL ili ga se ne može sjetiti pretražuje pomoću tražilica, vaša domena će biti prikazana prije nego se prikaže web stranica. Naziv vaše firme je jednostavan i primamljiv za ime vaše domene, ali sjetite se da domena ostavlja prvi dojam o vašim proizvodima i uslugama. Razmislite o tome što vaša domena govori o tvrtki, ciljevima i načinu poslovanja umjesto da samo jednostavno identificira vašu tvrtku.

Iz tog razloga, neka ime vaše domene bude jedinstveno. Ako je vaš cilj ostaviti trajan dojam na one koji smo bace pogled na vašu domenu u rezultatima pretraživanja, ključno je istaknuti se. Izbjegavajte slijediti trenutne trendove kada registrirate domenu. Ime domene poput LOLshirts.com može ostaviti dojam da ste neprofesionalni, a kod domena kao HTML4designers.com možete samo žaliti što niste malo bolje razmislili o imenu domene. Ključno je provjeriti konkurente i vaš vizualni identitet te pronaći način da se istaknete. Identitet se gradi za duže staze te je potrebno uzeti u obzir kakvu sliku o sebi želite pružiti potencijalnim klijentima.

Pretraživanje interneta temelji se na nekim pravilima o ključnim riječima i frazama indeksiranih adresa i web stranica. Iz tog razloga, ta pravila treba poštivati pri odabiru domene. Preporuča se da odaberete ključne riječi vezane za vaše poslovanje i pomoću njih složite domenu.